Psykologisk rådgivning vedr.  skolevægring

Hvad er skolevægring?

Skolevægring er barnets forsvar mod noget ubehageligt og urimeligt

Skolevægring er, når barnet ikke kan tage i skole – det er den bedst mulige reaktion, barnet kan finde på i den givne situation. Hvis det var nemt nok at gå i skole, så gjorde barnet det.

Alle børn vil helst være gode og dygtige og leve op til de voksnes forventninger.

Skolevægring signalerer, at der er noget i vejen. Barnet har brug for hjælp. Og de voksne omkring barnet hjælper bedst ved at stille sig på barnets side. 

Mistrivsel i skolen og skolevægring er tæt forbundet med en negativ selvopfattelse. Negativ selvopfattelse giver følelse af afmagt, og at alt er uoverskueligt – i den forbindelse kan barnet ikke bare tage sig sammen.

Bebrejdelse og straf hjælper ikke, da barnet vil opleve et yderligere pres.

Ved skolevægring starter symptomerne typisk med at ligne almindelig sygdom som mavepine, hovedpine og kvalme, og hurtigt påvirkes barnet psykisk i form af for eksempel humørsvingninger, ængstelse og afmagt.

Årsager til mistrivsel og skolevægring kan findes i skolen, hos forældrene eller hos barnet selv.

Skolevægring kan for eksempel skyldes:

  • Skolefaglige udfordringer og manglende tillid til og oplevelse af, at skolen vil hjælpe barnet
  • At barnet føler sig udenfor fællesskabet i klassen
  • Skilsmisse og vanskeligheder i familien, sygdom og dødsfald blandt nære relationer

Skolevægring forstærkes ved følelsen af ikke at leve op til forældrenes og skolens forventninger.​

Jeg kan hjælpe med afdækning, rådgivning og handleplaner

Med baggrund i min mangeårige erfaring med børn og unges mistrivsel og skolevægring kan jeg hjælpe med behandling af skolevægring ved at:

  • Afdække årsagerne med samtaler med barnet
  • ​På sigt udvikle strategier med barnet, der kan hjælpe med at kunne overskue aktuelle og nye udfordringer
  • Rådgive forældrene vedrørende daglig støtte til deres skolevægrende barn.

​Jeg kan rådgive om lovgivning og muligheder for støtte fra skolen, så forældrene er godt klædt på til dialog med barnets lærere. For at barnet hurtigst muligt får det bedre, er det nemlig nødvendigt med et givtigt og trygt samarbejde mellem barnet, forældrene og lærerne. Det er vigtigt, at de voksne opleves af barnet som dets allierede.

Jo længere tid, barnet undgår det vanskelige – at komme tilbage til skolen – jo mere vokser angsten og modstanden. I stedet skal barnet hjælpes til at tænke: "det kan jeg, det er jeg god til, og det vil de voksne gerne hjælpe mig med".

Når barnet er i bedring og har mod på at komme tilbage til skolen igen, er det vigtigt med en handlingsplan. Jeg kan på baggrund af min erfaring hjælpe med idéer til handlingsplanen – en plan, som skal udformes i samarbejde mellem barnet, forældrene og skolens lærere og ledelse.

Kontakt mig og lad mig hjælpe dig og dit barn

Skolevægring bliver desværre mere og mere udbredt blandt børn og unge. Men trods udbredelsen er det stadig en kompleks udfordring, som kræver særlig hjælp til barnet og de voksne omkring det. Kontakt mig derfor i dag, hvis dit barn har problemer med skolevægring. Jeg hjælper skolevægrende børn og deres forældre i hele Nordsjælland, herunder Gribskov og Helsingør.

Har du spørgsmål?

​Jeg er lydhør og lytter gerne til dig. Udfylde nedenstående kontaktformular og lad os tale om det der går dig på.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

​Telefon

21 75 79 22​

Firmanavn

BACH Psykologisk Rådgivning​